söndag 2 oktober 2011

Vaniljpannacotta med jordgubbar



Pannacotta!
Det som är så smidigt med pannacotta är att man kan förbereda den redan ett par dagar innan den ska serveras om man inte har tid samma dag! Sen att det är en fantastiskt god dessert är ju inte helt ovidkommande.
Jag skulle hjälpa till att fixa middag och lurade lite på vad man kunde hitta på för något gott att ha till kaffet. Kikade runt på kokaihop.se för att få lite idéer och hittade då detta underbara recept! Otroligt krämig och vaniljig blev den, och fantastiskt gott med jordgubbar i lime till!
Det är ju inte riktigt säsong för jordgubbar, så jag köpte frysta och det blev jättegott, kanske lite mer såsigt än vad det hade blivit med färska, men vem gillar inte sås?


Pannacotta, 4 portioner

1 vaniljstång
3 dl grädde
2 dl mjölk
½ dl strösocker
3 gelatinblad

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Häll grädde, mjölk, socker och vaniljstång + frön i en kastrull och koka upp. Dra kastrullen från värmen och låt blandningen stå och dra i ca 30 minuter.
Lägg gelatinbladen i iskallt vatten ca 5 minuter.
Sila bort vaniljstången från gräddblandningen och koka upp igen. Ta kastrullen från värmen och lägg i gelatinbladen, rör tills de lösts upp.
Häll blandningen i 4 formar och ställ in i kylen, Låt stelna i minst 4 timmar.


Jordgubbsås

½ liter jordgubbar
2 msk strösocker
2 lime

Riv skalet från limefrukterna. Blanda skal och socker i en skål.
Klyfta jordgubbarna och blanda med limesockret. Låt stå i ca 30 minuter.
Skeda upp jordgubbarna på pannacottan och servera.

1 kommentar: