torsdag 1 december 2011

Lussebullar

Idag sparkade jag och mamma igång julmånaden med ett ordentligt lussekattsbak! Det är alltd lite roligare att knåda deg tillsammans med någon annan. Så ikväll har julfrosseriet börjat på allvar; glögg nybakta lussisar, pepparkakor, clementiner och en liten adventskalender... 23 dagar kvar.
Här är ett litet musiktips till julbaket!

Är det någon annan som har börjat med julmyset därhemma?



Ca 50 st.

200 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
2 dl socker
4 ägg
1 g saffran
ca 2 l vetemjöl

Pensling: 1 ägg

Smula ner jästen i en stor bunke.
Smält smöret, blanda med mjölken och värm till fingervärme. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den smält. Häll i resten av degspadet, rör i socker, ägg och saffran.
Rör i mjölet och arbeta ihop några minuter tills du har en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under bakduk i 40-50 minuter.

Knåda degen smidig igen på ett mjölat bord, skär sedan upp ca 50 bullar (beroende på hur stora du vill ha dem) och forma till valfria figurer.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda dem mitt i ugnen i 5-10 minuter, låt sedan svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar