tisdag 29 maj 2012

Sommarsensation med fläder och jordgubbar


Sommar. Lata dagar i gröngräset och picknick. Blå himmel. Varmt regn på het asfalt. Åh, vad härligt det är med sommar!
Och sommarsensation. Är det inte bästa namnet på en efterrätt? Detta blir mitt bidrag till månadens bakutmaning hos Söta Saker som är på just temat sommar.
Den kan verka lite omständlig med många moment, men ibland är det kul att göra något som tar lite tid. Pyssla en stund i köket och sjunga en liten trudelutt.
I slutänden är den väl värd lite pyssel för den smakar verkligen sommar! Fantastiskt mumsig.
Jag misslyckades lite lätt med flädergelén, den rann helt sonika ner i moussen istället för att stelna, men så slarvade jag också lite när jag skulle röra ihop gelén. Så kan det bli ibland. Egentligen påverkade det ju bara utseendet och inte smaken. Lite grädde och bär kan rädda det mesta!




4 stycken

3/4 dl jordgubbar
1 dl grädde
75 g vit choklad
1 äggula

Mixa jorgubbarna till en puré. Vispa grädden fast. Smält chokladen i vattenbad. Vispa upp äggulan.
Häll chokladen över äggulan och rör ihop. Blanda i grädden och jordgubbspurén.


Botten

4 tiramisukex
4 msk koncentrerad flädersaft

Bryt kexen i mindre bitar och fördela i 4 glas. Häll över flädersaften och sedan moussen.
Ställ glasen i kylen i 2-3 timmar.


Flädergelé

½ gelatinblad
½ dl koncentrerad flädersaft
1 krm vaniljsocker
2 msk vatten

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter.
Värm vatten, flädersaft och vaniljsocker i en kastrull. Krama ur gelatinbladet och smält i fläderblandningen. Låt det svalna lite och häll sedan över moussen.
Ställ glasen kallt i minst en timme.


Jordgubbar
Vispad grädde

Dekorera med skivade jordgubbar och en klick vispad grädde vid servering.

1 kommentar:

  1. Allting behöver inte vara så perfekt - det kan bli snyggt ändå! Smaken är viktigast! :)

    SvaraRadera